Laparoscopic Endoscopic Surgical Science Living With A Person Who Has Dementia: A Study Of Phenomenology [J Psy Nurs]
J Psy Nurs. 2015; 6(2): 91-99 | DOI: 10.5505/phd.2015.54376

Living With A Person Who Has Dementia: A Study Of Phenomenology

Neslihan Lök1, İlhan Günbayı2, Kadriye Buldukoğlu1
1Akdeniz University, Faculty Of Nursing, Psychiatric Nursing Department
2Akdeniz University, Faculty Of Education

OBJECTIVE: The aim of this study was to determine the difficulties which the individuals experienced because of being in the position of care givers.
METHODS: The study is qualitative and planned in phenomenological pattern, as it aims to do and present a detailed research of the attendants' perspectives on taking care of the patients with dementia. Data set of ten patients with dementia were used in the study.
RESULTS: The data obtained from semi-structured interviews were examined under the title of conception of dementia, conception of providing healthcare for dementia, life before the healthcare, change in lives after healthcare, feelings of having a relative who had dementia, difficulties while providing healthcare, ways of coping with dementia, advice on coping with dementia for other healtcare providers, metaphors which are built about providing healthcare.
CONCLUSION: Being in the position of care giver; whether or not it is related with personal specialities, the closeness of the person cared, being ready for this role (being woman), care giving restricts individual’s life in a large scale and it causes him/her to do new arrangements. The main role advising the nurses who provide care, researchers, educational, therapeutic, and demented as required by the advocate role the individual dealing only thinking also of the needs of patients, not caregivers of dementia is necessary to provide holistic care for caregivers and individuals.

Keywords: Dementia, Caregivers, Difficulties; Phenomenology Study

Demansı Olan Birey ile Yaşamak: Olgubilim Çalışması

Neslihan Lök1, İlhan Günbayı2, Kadriye Buldukoğlu1
1Akdeniz Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Psikiyatri Hemşireliği Ad.
2Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi

AMAÇ: Bu araştırma, demanslı bireylere bakım verenlerin bakım verici konumda olma ile ilgili yaşadığı güçlükler ve bu konudaki görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEMLER: Araştırma nitel bir araştırmadır ve demanslı bireylere bakım verme konusunu katılımcıların bakış açısından ayrıntılı bir anlayışla araştırmayı ve ortaya koymayı amaçladığından fenomenolojik desende planlanmıştır. Demans tanısı almış 10 hastanın bakım verenleri ile görüşülmüştür.
BULGULAR: Yarı yapılandırılmış görüşmeden elde edilen veriler, demansın anlamı, bakım vermenin anlamı, bakım vermeye başlamadan önceki yaşam, bakım verme ile değişen hayatlar, demanslı bir yakına sahip olmanın oluşturduğu hisler, bakım verirken zorlanılan alanlar, baş etme tarzları, baş etme konusunda diğer bakım vericilere öneriler ve bakım verme işine ilişkin ürettikleri metaforlar başlıkları altında incelenmiştir.
SONUÇ: : Bakım verici konumda olma bireysel özellikler, bakım verilen kişinin yakınlığı, bu role hazır oluş (kadın olma) ile ilgili olsun ya da olmasın, bakım verme bireyin yaşamını büyük ölçüde sınırlamakta ve yeni düzenlemeler yapmasına neden olmaktadır. Bakım verme konusunda aile üyelerinden destek alamadıkları için de yalnız kaldıkları görülmüştür. Temel rolü bakım verme olan hemşirelerin danışmanlık, araştırıcı, eğitici, tedavi edici ve savunucu rollerinin gereği olarak demanslı bireyle ilgilenirken yalnız hastanın değil bakım verenin gereksinimlerini de düşünmesi demanslı birey ile bakım verene bütüncül bakım vermesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Demans, Bakım verenler, Güçlükler; Fenomenolojik çalışma

Neslihan Lök, İlhan Günbayı, Kadriye Buldukoğlu. Living With A Person Who Has Dementia: A Study Of Phenomenology. J Psy Nurs. 2015; 6(2): 91-99

Corresponding Author: Neslihan Lök, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale