An Identification of Mental Problems Experienced by Adults in a Rural Area [J Psy Nurs]
J Psy Nurs. 2014; 5(3): 122-128 | DOI: 10.5505/phd.2014.35220

An Identification of Mental Problems Experienced by Adults in a Rural Area

Ebru Dığrak1, Deniz Koçoglu2, Belgin Akın2
1Selcuk University, Health Science Instutue, Nursing Department, Konya
2Selcuk University, Health Science Faculty, Nursing Department, Konya

OBJECTIVE: The purpose of this descriptive study was to identify the mental state of 18 to 65-year-olds in a rural area and to analyze associated factors.
METHODS: The sample of the study was selected through simple random sampling and contained 190 individuals. The data were collected via two instruments, namely a descriptive form, which was designed to reveal the participants’ socio-demographic characteristics and overall health status, and the Brief Symptom Inventory (BSI), which was used for identifying their mental state. The T test, one-way ANOVA and multiple regression analysis were used.
RESULTS: According to BSI, the symptoms of depression that the participants in the study had the highest mean scores in were obsessive-compulsive, interpersonal sensitivity, supplementary item and hostility in descending order whereas the ones they got the lowest mean scores in were phobic anxiety and psychoticism. The participants had low mean scores in Global Severity Index (GSI) while they had nearly intermediate mean scores in Positive Symptom Distress Index (PSDI) and Positive Symptom Total (PST). The results of multiple regression analysis suggested that the predictive factors for the three global indices of distress were as follows: monthly income and being a member of a nuclear family for GSI, income and having a chronic disease for PST, and monthly income for PSDI.
CONCLUSION: In this study it is founded that mental disorders are much more common in rural areas; and that income and family structure are the important determinants factor that may be responsible for the occurrence of these mental disorders.

Keywords: Rural area, Brief Symptom Inventor; mental health.

Kırsal Bir Bölgedeki Yetişkinlerde Ruhsal Sorunların Belirlenmesi

Ebru Dığrak1, Deniz Koçoglu2, Belgin Akın2
1Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik AB, Konya
2Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Konya

AMAÇ: Araştırma, kırsal bir bölgede yaşayan 18-65 yaş arasındaki bireylerde ruhsal durumun saptanması ve ilişkili faktörleri incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı.
YÖNTEMLER: Çalışmanın örneklemi, basit rastgele örnekleme yöntemi ile 190 birey üzerinden yürütüldü. Araştırmada bireylerin sosyodemografik ve sağlık durumu ile ilgili özelliklerini değerlendirmek için bilgi formu ve ruhsal durumunu belirlemek amacıyla 53 soruluk “Kısa Semptom Envanteri (KSE)” kullanıldı. Analizlerde t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve çoklu regresyon analizi yapıldı.
BULGULAR: Araştırma katılan bireylerin KSE alt boyutlarına göre en yüksek puan ortalamasına sahip olan ruhsal belirtileri sırayla, obsesif kompulsif bozukluk, kişilerarası duyarlılık, ek madde ve hostilite; en az puan ortalaması olan ruhsal belirtiler ise fobik anksiyete, ve psikotizim olarak belirlendi. Global indekslerden Rahatsızlık Ciddiyet İndeksi (RCİ) puanı düşük, Semptom Rahatsızlık İndeksi (SRİ) ve Belirti Toplam İndeksi (BTİ) puan ortalamaları orta düzeye yakın olarak belirlendi.Çoklu regresyon analizine göre RCİ için; aylık gelir ve çekirdek ailede yaşama, BTİ için; gelir ve kronik hastalığa sahip olma, SRİ içinse; aylık gelir belirleyici faktörler olarak belirlendi.
SONUÇ: Araştırmada kırsal alanda ruhsal hastalıklara ilişkin bulguların yaygın olarak görüldüğü ve bu bulguların görülmesinde gelir, aile yapısı gibi bazı sosyodemografik değişkenlerin belirleyici olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Kırsal bölge, Kısa Semptom Envanteri; ruh sağlığı.

Ebru Dığrak, Deniz Koçoglu, Belgin Akın. An Identification of Mental Problems Experienced by Adults in a Rural Area. J Psy Nurs. 2014; 5(3): 122-128

Corresponding Author: Ebru Dığrak, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale